Вівторок, 16.04.2024, 08:06
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт вчителя історії Мальованого В.Ф.

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітній проект
Освітній проект «На Урок»
Освітній портал
Шкільне життя
Всеосвіта

Головна » 2017 » Листопад » 24 » Урок-реквієм «В пам'яті серця народного…»
20:54
Урок-реквієм «В пам'яті серця народного…»

Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, штучного голодомору, фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада, радянський політичний режим.

Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.

У Шийківській ЗОШ І-ІІ ст. 24 листопада пройшов урок-реквієм «В пам'яті серця народного…» (вчитель історії Мальований В.Ф.). Його метою було висвітлення теми Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, усвідомлення його трагізму у долі рідного народу, формування громадянської відповідальності за майбутнє Вітчизни, сприяння зростанню патріотичних почуттів на засадах особистого розуміння історії.

На уроці для всіх присутніх ведучі нагадали жорстокі факти із життя українського народу у 1932-1933 роках, увазі учнів було запропоновано перегляд документальних відео- та фотоматеріалів, що дали змогу унаочнити події тих моторошних далеких подій.

В уяві кожного постали жахливі картини знущання над українцями, опухлі і змучені від голоду діти, дорослі, люди похилого віку. Ведучими було зачитано уривки зі спогадів очевидців, у яких йшлося про те, як відбувалася колективізація, вивезення зерна і їжі за кордон, вони розповіли про «закон п’яти колосків», про випадки канібалізму в українських родинах. Смуток огортає душу, коли вчитуєшся й осмислюєш рядки архівних документів, вислуховуєш сповнені печалі розповіді очевидців Голодомору, штучно створеного в Україні. Але правду про це повинні знати всі, якою б гіркою вона не була. Від озвучених та проілюстрованих фактів у багатьох школярів на очах з’являлися сльози.

Шкільна бібліотека не залишилася осторонь виховних заходів: бібліотекар (Горенко І.П.) організувала книжкову виставку на тему «Голодомор  – геноцид української нації», експозиція якої також була представлена на уроці.

Цей урок запам’ятається усім завдяки тим емоціям суму, жалю і співпереживання, які вчувалися у кожному слові чи русі однолітків та вчителя.

  Під час звучання зворушливої пісні «Свічка» у виконанні Оксани Білозір, яка присвячена усім загиблим під час голодомору, учні запалили свічки пам’яті, віддавши шану всім померлим у трагічні роки Голодомору.

  Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять померлих хвилиною мовчання.

  Потім відбувся коментований  перегляд відеофільму «Голод 33 року. Моторошний фільм про трагедію українського народу» з елементами хроніки про передумови створення штучного голоду в Україні та його наслідки.

  Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого, тому що пам’ять – це нескінченна книга, в якій записано все життя: і життя людини, і життя країни.

               Голодомор

Ти кажеш не було голодомору?

І не було голодного села?

А бачив ти в селі пусту комору,

З якої зерно вимили до тла?

Як навіть вариво виймали з печі

І забирали прямо із горшків,

Окрайці виривали з рук малечі

І з торбинок нужденних стариків?

Ти кажеш, не було голодомору?

Чому ж тоді, як був і урожай,

Усе суціль викачували з двору.

-Греби, нічого людям не лишай!..

Я бачив сам у ту зловісну пору

І пухлих, і померлих на шляхах.

І досі ще стоять мені в очах…

А кажеш – не було голодомору!

                                                       Д. Білоус

ФОТО

Переглядів: 593 | Додав: Bo$$ | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Календар
Календар свят. Мова, граматика, спілкування
Годинник

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz